Print

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ

Τα κουνελάκια είναι κατά κανόνα καθαρά ζωάκια και αφιερώνουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στην καθαριότητά τους. Δεν τους αρέσει καθόλου το μπάνιο και το πιτσίλισμα. Η μόνη περιποίηση που χρειάζονται είναι την άνοιξη που αλλάζουν τρίχωμα και πρέπει να τα χτενίζετε με ειδικές βούρτσες. Επίσης τα δόντια και τα νύχια τους πρέπει να τροχίζονται η να κόβονται με προσοχή. Τα κουνελάκια είναι ιδανικά κατοικίδια για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς είναι ιδιαίτερα κοινωνικά και παιχνιδιάρικα ζωάκια. Αναζητούν την επαφή, την τρυφερότητα, το χαΐδεμα και τους αρέσει πολύ η ανεξαρτησία τους. Είναι έξυπνα ζωάκια και μαθαίνουν να αντιδρούν στο άκουσμα του ονόματος τους, αρκεί να εμπιστεύονται τον αφέντη τους.

Τα κουνελάκια τρώνε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τους χρειάζονται τροφή πλούσια σε ακατέργαστες ίνες, μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνη Β, φρούτα και πράσινα λαχανικά. Καλό είναι να αποφεύγονται είδη λαχανικών, όπως το άσπρο λάχανο, το φριζέ, το κόκκινο και άλλα, γιατί είναι δύσπεπτα και τους προκαλούν φουσκώματα. Κάθε εποχή πρέπει να του δίδεται η σωστή τροφή ώστε να έχει και σταθερότερη συμπεριφορά.
Τα κουνελάκια αγαπούν την κίνηση και χρειάζονται πολύ χώρο στο κλουβί τους. Το σπιτάκι ύπνου τους καλό είναι να βρίσκεται σε μια προστατευμένη και ήσυχη γωνιά, καθώς αντιλαμβάνονται ακόμα και τους μικρότερους θορύβους. Στο εμπόριο κυκλοφορεί μεγάλη ποικιλία ολοκληρωμένων κλουβιών και έτοιμων λύσεων. Όσοι διαθέτετε αυλή ή μεγάλη βεράντα μπορείτε να δημιουργήσετε ολόκληρη πόλη κουνελιών με έτοιμες κατασκευές από πολλές εταιρείες.
'Οσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε για το κουνέλι σας, τόσο πιο ήμερο και φιλικό γίνεται. Τους αρέσει πολύ να μασάνε και να εξερευνούν, γι'αυτό πρέπει να προσέχετε (έπιπλα, ηλεκτρικά καλώδια, ξύλο) αν τα αφήνετε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σπίτι. Πρέπει να τους παρέχετε παιχνίδια όπως, ξύλινα παιχνίδια, η σωλήνες PVC.
Πρέπει να προσέχετε πολύ όταν το πιάνετε, ειδικά όταν το βγάζετε από το κλουβί, να κρατάτε και τα πίσω πόδια του γιατί τραυματίζεται εύκολα στη σπονδυλική στήλη όταν κλωτσάει στον αέρα. Τα κουνέλια είναι συνήθως ήρεμα με τον ιδιοκτήτη τους, όμως όταν φοβηθούν μπορεί να γρατσουνίσουν, να κλωτσήσουν ή και να δαγκώσουν. Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν, να χρησιμοποιούν δοχείο υγιεινής σαν τις γάτες.

ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ.

1.OI ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
2.ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ.
3.ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ- ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
4.ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ.
5.ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ
6.ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ.
Είναι οι φυλές.Όλες προήλθαν από το άγριο κουνέλι μέσω των γονιδιακών μεταλλάξεων και της συνακόλουθης φυσικής επιλογής στο διάβα χιλιετηρίδων αλλά και μέσω των προγραμματισμένων συζεύξεων και διασταυρώσεων που πραγματοποίησε ο άνθρωπος με εργαλείο την γενετική και ζωοτεχνική επιστήμη.Όλη αυτή η διαδικασία της μετεξέλιξης ξεκίνησε με τέσσερες αρχικά φυλές για να φθάσει στις μέρες μας στη δημιουργία περισσότερων των εκατό φυλών,από τις οποίες έχουν αναγνωριστεί περίπου πενήντα φυλές.
Σαν βασικό κριτήριο διαφοροποίησης λαμβάνονται υπόψη η μεγάλη ποικιλία των τριχωμάτων και τα διαφορετικά μεγέθη και σχήματα των αυτιών.

Όλες οι φυλές χωρίζονται σε έξη διαφορετικές ομάδες:

1.Οι Φυλές Γίγαντες ή βαρύσωμες
2.Οι φυλές Μεσαίου Μεγέθους  :
3.Οι Μικρόσωμες φυλές.
4.Οι φυλές Ανγκόρα
5.Οι Φυλές Νάνοι
6.Οι Ελαφριές φυλές
1. Στις Φυλές Γίγαντες ή βαρύσωμες οι περιλαμβάνονται:
Φυλές Βαρύσωμες .
Φυλές Μεσαίου Μεγέθους.
Φυλές μικρόσωμες
Φυλές νάνοι
Φυλές Αγκορά και Ρενάρ
Φυλές ελαφριές
Γίγαντας της Φλάνδρας( μέχρι 8 κιλά)
Λευκός γίγαντας του Μπουσκά (μέχρι 6 κιλά)
Βρετανικός Γίγας(μέχρι 6 κιλά)
Γίγας Παπιγιόν
Μεγάλη πεταλούδα Γαλλίας
Λευκός Γίγας του Ότο Γίγας της Ρωσίας(μέχρι5κιλά)
  2.Στις φυλές Μεσαίου Μεγέθους περιλαμβάνονται πάνω από είκοσι :
Αργυρόχρωμη Καμπανίας
Κυανή Βιέννης
Καλιφόρνιας
Μεγάλη Τσιντσιλά
Λαγός Βελγίου
Νέας Ζηλανδίας
Πυρόξανθη Βουργουνδίας
Καρακάξα
Κουνέλι Θουριγγίας.

     3.Στις Μικρόσωμες φυλές. ανήκουν οι τρεις κύριες φυλές:

 Ρωσική
Ολλανδική
Τσιντσιλά
Ιμαλαΐων

 4.Στην κατηγορία των φυλών Αγκορά ανήκουν οι εξής:

Αγκορά Γερμανίας
Αγκορά Βελγίου

5. Φυλές Νάνοι
 Μικρό Ρωσικό
Πολωνέζικα
Νάνοι Λιοντάρια
Ρεξ Νάνος
 6. Φυλές Ελαφριές
Αγγλικό ΑΡΖΑΝΤΈ Κρεμ ( μέχρι 3κιλά)
Σκουροκάστανο Λωραίνης ( μέχρι 2,5κιλά)
Νεράιδα του Μάρμπουργκ (μέχρι 2,5κιλά)
Σαμπλέ της Βοσγίας.(μέχρι 3κιλά)

 Ο ΧΩΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ.
Το κατοικίδια κουνελάκια έχουν την δυνατότητα να ζήσουν κάτι περισσότερο από δώδεκα χρόνια αρκεί προς τούτο να φροντίζονται με αγάπη και μεράκι ..
Η πρώτη φροντίδα πρέπει να εστιάζεται στο χώρο που θα μένει τον περισσότερο χρόνο της ημέρας..
Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι :
Ένα κλουβί .
Το σπίτι στο οποίο μένει και ο ιδιοκτήτης ο ίδιος.
Ένα «ειδικό πάρκο για ζώα» στο οποίο μπορούν να διαμένουν με ασφάλεια τα κουνέλια κατά τις ώρες που απουσιάζουν τα αφεντικά.
Tα κλουβιά
Τα κλουβιά των κουνελιών πρέπει να είναι ευρύχωρα και να έχουν μέγεθος πέντε-έξι φορές μεγαλύτερο από τον όγκο του σώματος που προβλέπεται ότι θα αποκτήσει το κουνέλι στην ακμή της ηλικίας του. Ο αναγκαίος και επαρκής χώρος είναι απαραίτητος για να χωράει: ένα μπολάκι για το φαγητό, μια ποτίστρα, και μια κρυψώνα . Η κρυψώνα είναι απαραίτητη για φυσιολογική διαβίωση του ζώου διότι τα κουνέλια όταν διαβιούν έξω στη φύση σκάβουν μόνα τους το έδαφος και κατασκευάζουν υπόγεια τούνελ μέσα στα οποία ζουν κατά τις ώρες της ανάπαυσή τους. Η τεχνητή κρυψώνα έρχεται για να αναπληρώσει το τούνελ .
Πέραν των άλλων οι διαστάσεις του κλουβιού , ιδίως το ύψος , πρέπει να επιτρέπουν άνετη κίνηση ακόμη και στη περιπτώσεις που το κουνέλι στέκεται όρθιο στηριζόμενο στα πίσω πόδια χωρίς βεβαίως να αγγίζει το κεφάλι του στη οροφή του κλουβιού.

Υλικά επίστρωσης
Για υλικό επίστρωσης «συνήθως» χρησιμοποιείται το πριονίδι (εάν φυσικά δεν το τρώνε) ή φύλλα εφημερίδων .Όμως έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα είδη πριονιδιού (πεύκο, κέδρος) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας (αλλεργίες , πεπτικά προβλήματα, εκφύλιση ήπατος) και για αυτό καλό είναι να μη γίνεται χρήση όταν δεν είναι εξακριβωμένη η σύστασή και η προέλευσή του…Πολλοί εκτροφείς συνιστούν να μη χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση.Πάντως έχει αποδειχθεί ότι καλύτερο υπόστρωμα είναι τα πέλετς από πεπιεσμένο χαρτί, επεξεργασμένο χόρτο, σανός.Σε ότι δε αφορά τα κόπρανα και τα ούρα του πρέπει να έχουμε υπόψη απαιτείται μια κάποια εκπαίδευση ,η οποία βεβαίως προϋποθέτει όρεξη, υπομονή και επιμονή εκ μέρους του ιδιοκτήτη. Χρησιμοποιεί προς τούτο ένα μπολάκι μέσα στο οποίο έχει βάλει τη γνωστή άμμο γάτας το οποίο τοποθετεί δίπλα στην ταγίστρα – συνηθίζουν να αφοδεύουν όταν τρώνε- και ταυτόχρονα το βοηθάει να αφοδεύσει μέσα στο μπολ. Στην περίπτωση που εξακολουθεί να αφοδεύει έξω από το μπολάκι , παίρνει τα κόπρανα από το δάπεδο και τα βάζει στο μπαλάκι ξανά και ξανά διότι με τον χρόνο θα καταλάβει την αποστολή του και θα το χρησιμοποιεί.

Τα κουνέλια δεν αισθάνονται άνετα μέσα στα κλουβιά όσο ευρύχωρα και αν είναι αυτά, γεγονός που επιβάλλει μια καθημερινή τετράωρη έξοδό του από το κλουβί ώστε να τους δοθεί ελεύθερος χώρος και αρκετός χρόνος για κάθε μορφής παιγνίδι μέσα στο σπίτι ή σε ειδικά διαμορφωμένα πάρκα.
Για τα κουνέλια όμως που κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι η φροντίδα είναι ανάλογη με εκείνη που επιδεικνύουμε όταν τα μικρά παιδιά κάνουν τα πρώτα βήματα τους μέσα στο σπίτι. Να εμποδίζεται επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια , να αποφεύγεται η είσοδός τους σε συρτάρια ή ντουλάπες , να μη έρχονται σε επαφή με καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια για δυο βασικούς λόγους. Αφ’ενός διότι δεν αφήνουν τίποτε όρθιο διότι πρώτη τους ενέργεια να σκάψουν το χώμα για να φτιάξουν το τούνελ που τόσο πολύ λατρεύουν και αφ ετέρου διότι τα φυτά μπορεί με έχουν ψεκαστεί από εντομοκτόνα στα οποία είναι πολύ ευαίσθητα.

Συμπερασματικά :
α. Η οικοσυσκευή αποτελείται από:
Ευρύχωρο κλουβί
Μπολ ξηράς τροφής
Πλαστικό κουτί για τα κόπρανα και τα ούρα του.
Κατά προτίμηση μπουκάλι νερού με πιπίλα ή απλό μπολ.
Παιγνίδια (απαραίτητα και για το πολύωρο μάσημα)
Κλουβί μεταφοράς
β. O χώρος άσκησης αποτελείται από
Εσωτερικό χώρο που περιλαμβάνει :
Δωμάτιο κατάλληλα προστατευμένο
Κουτιά για τις ανάγκες του
Παιχνίδια που εκτός των άλλων θα του παρέχουν την δυνατότητα να σκάβει και να μασάει.
Εξωτερικό χώρο : Είναι υπαίθριος καλά περιφραγμένο, αρκετά ευρύχωρος με δάπεδο που αντιστέκεται στο σκάψιμο διότι σε αντίθετη περίπτωση το κουνέλι θα σκάψει τούνελ, που τόσο αγαπά, και θα εξαφανιστεί.
γ.Τα διάφορα αξεσουάρ για την ζωοτεχνική διαχείριση αποτελούνται από :
Τσατσάρα για ψείρες
Βούρτσα
Προϊόντα για την καταπολέμηση των ψύλλων ασφαλή για κουνέλια (δεν ενδείκνυται το frontline με κανένα τρόπο)
Νυχοκόπτης .
Δική του σκούπα και φαράσι.
Απορροφητικό υλικό για τις ανάγκες του (litter) χωρίς σκόνη
Σκούπα και φαράσι
Υλικά επίστρωσης, κατά προτίμηση πέλετς χαρτιού, εφημερίδες
Άσπρο ξύδι, απαραίτητο για απολυμάνσεις και αφαίρεση λεκέδων που προκαλούν τα ούρα.
ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ –ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΩΝ .
Τα κουνέλια είναι ζωάκια εκ φύσεως φοβικά και αντιδρούν υπερβολικά σε κάθε προσπάθεια του ανθρώπου να τα πιάσει με σκοπό να τα σηκώσει από το έδαφος.
Για να πιάσει λοιπόν ένα κουνέλι ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να βάλει το ένα χέρι του στο πάνω μέρος του σώματος, κατά μήκος δηλαδή της σπονδυλικής στήλης πιάνοντας σιγά-σιγά το σβέρκο και τα μπροστινά του πόδια ενώ ταυτόχρονα με το άλλο χέρι πιάνει τα πισινά πόδια .
Πρέπει βέβαια να γνωρίζει ότι τα κουνέλια αρέσκονται πάρα πολύ στο χαΐδεμα του κεφαλιού και αντιδρούν έντονα και απρόβλεπτα σε κάθε επαφή με την κοιλιακή τους χώρα διότι προκαλείται έντονο γαργαλητό με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη κάθε προσπάθεια προσέγγισης της κοιλιακής χώρας για λόγους καθαριότητας.
Παρίσταται λοιπόν ως εκ τούτου ανάγκη ακινητοποίησης του ζώου , η οποία επιτυγχάνεται ως εξής:
Αφού συλληφθεί το κουνέλι με τον τρόπο που περιγράφηκε παραπάνω , με την επιβαλλόμενη προσοχή ξαπλώνεται ανάσκελα στο δάπεδο πιέζοντας ταυτόχρονα με το δάκτυλο το κεφάλι του προς τα πίσω. Ακινητοποιείται έτσι σε ελάχιστο χρόνο και, αφού επιτευχθεί η αναγκαία ηρεμία, ακολουθεί η αναγκαία καθαριότητα.
Όμως προσοχή : Σε περίπτωση που το κουνέλι αντιστέκεται, σταματήστε να επιμένετε, διότι υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική του στήλη. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι ποτέ δεν πρέπει να πιάνετε το κουνέλι από τα αυτιά διότι στρεσάρεται πολύ και αντιδρά κατά τρόπο απρόβλεπτο.
Πρέπει επίσης να αποφεύγετε κάθε βία όταν το ζώο αρνείται να μπει στο κλουβί του. Με ήπιους χειρισμούς οδηγείστε το μέχρι εκεί αβίαστα και πολύ μαλακά . Σιγά –σιγά θα μάθει ότι το κλουβί είναι ο καταδικός του ατομικός χώρος και δεν είναι φυλακή

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

 H μακροζωία του κουνελιού εξαρτάται κυρίως από τη διατροφή του. Ο κλινικός κτηνίατρος είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι τα σπουδαιότερα προβλήματα υγείας οφείλονται κυρίως σε σφάλματα διατροφής. Και αυτό διότι τα έγκλειστα ζωάκια είναι εξαναγκασμένα να τρώνε ό,τι τους δίνει ο κάτοχος τους αφού δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν ό,τι αυτά γουστάρουν όπως θα έκαναν αν βρίσκονται ελεύθερα στη φύση..

Πριν απ όλα και πάνω απ όλα: 
Από την ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ- που ένα κουνελάκι γίνεται μέλος της οικογένειάς μας –και για τις επόμενες λίγες ημέρες θα πρέπει να χορείται το ίδιο είδος της τροφής, που έτρωγε μέχρι την ώρα της παραλαβής του διότι η απότομη αλλαγή σε νέο είδος τροφής προκαλεί σοβαρά προβλήματα διάρροιας...Επιπρόσθετα κάθε φορά που υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθεί ένα νέο είδος τροφής αυτό θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και σε διάστημα 5-6 ημερών. Την πρώτη μέρα χορηγείται μια μικρή ποσότητα από την καινούργια τροφή (το 1/5 περίπου της παλαιάς ) αφού κατακρατηθεί ίση ποσότητα της παλαιάς.
Την ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ χορηγείται ένα ακόμα μερίδιο από την νέα τροφή διπλασιάζοντας έτσι την μικρή ποσότητα της πρώτης ημέρας. Προσθέτουμε δηλαδή το δεύτερο 1/5 στο χθεσινό 1/5 κ.ο.κ αφαιρώντας ταυτόχρονα το ισόποσο της παλιάς τροφής μέχρι ότου ολοκληρωθεί η αλλαγή.
Γνώστες πλέον του τρόπου ταΐσματος πρέπει επίσης να μάθουμε τι ακριβώς ταΐζομε και γιατί. Πριν απ όλα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψη μας ότι η τροφή πρέπει να είναι ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ , να έχει δηλαδή σε ισορροπία με τις ανάγκες του ζώου όλες εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξή και την μετέπειτα συντήρησή του.
Πρέπει επίσης να γνωρίζομε ότι οι θρεπτικές ανάγκες είναι διαφορετικές στα διάφορα στάδια της ζωής του ζώου στάδια της ανάπτυξης από εκείνες τις ανάγκες που έχει το ενήλικο πλέον ζώο για να συντηρηθεί.
Μια ισορροπημένη διατροφή έχει σαν βάση το άχυρο και το χόρτο, συνίσταται δηλαδή από μίγμα καλής ποιότητας άχυρου στο οποίο μπορεί να προστεθεί καρώτο ή πέταλα από τριαντάφυλλα για να γίνει έτσι πιο ελκυστική και από ξηρό χόρτο. Δεν χρησιμοποιείται ποτέ χόρτο μηδικής διότι έχει πολλές πρωτεΐνες ,υψηλή ενέργεια και πολύ ασβέστιο , συστατικά που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα με κυριότερο την γρήγορη ανάπτυξη και την δημιουργία ζώου- παρά φύση ογκώδους- γίγαντα.
Το χόρτο και το άχυρο παρέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες οι οποίες είναι αναγκαίες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη προβλημάτων παχυσαρκίας και διαρροιών. Βοηθούν επίσης στην σωστή τριβή των δοντιών, καθώς τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του και συχνά προκαλούνται προβλήματα λόγω της ταχείας και υπέρμετρης αύξησης τους.
Η εκ σανού άχυρου και χόρτου βασική διατροφή συμπληρώνεται με ανάλογη ποσότητα ξηράς τροφής( έτοιμη τροφή).

Στο εμπόριο υπάρχει αφθονία έτοιμων και ισορροπημένων τροφών που περιέχουν σε μια ορισμένη αναλογία ένα μέρος από τα παραπάνω συστατικά(άχυρο, χόρτο) τα παραπάνω συστατικά και αποτελούν πλήρη τροφή.

Οι έτοιμες τροφές (πέλετς) περιέχουν :

Πρωτεΐνες των οποίων η περιεκτικότητα τους στο σιτηρέσιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 18%. Συνήθως κυμαίνονται στα επίπεδα του 15 έως !8%.Μεγαλύτερη περιεκτικότητα αυξάνει «γοργά και υπερβολικά» το βάρος του κουνελιού και αυτό δεν είναι επιθυμητό από κανένα ιδιοκτήτη. 
Πολλές κυτταρίνες-φυτικές ίνες (20-24%) , οι οποίες δεν πρέπει να προέρχονται από την μηδική (άλφα-άλφα) αλλά από τα άλλα είδη του τριφυλλιού. Η μηδική πέραν του ότι περιέχει μεγάλα ποσοστά πρωτεϊνών έχει ταυτόχρονα και μεγάλα ποσότητα ενέργειας με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί παράγοντες να αυξάνουν υπερβολικά το σωματικό του βάρος.
Ενέργεια, που προέρχεται κυρίως από νιφάδες δημητριακών καρπών σε αυστηρά προσδιορισμένες ανά στάδιο ανάπτυξης ποσότητες προς αποτροπή υπερκατανάλωσης για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Μακροστοιχεία, ιχνοστοιχεία και μείγμα βιταμινών σε ποσότητες αναγκαίες και ικανές ώστε να καθιστούν το σιτηρέσιο απολύτως ισόρροπο εις τρόπο ώστε να καλύπτουν τις βιολογικές ανάγκες.
Σήμερα οι έτοιμες τροφές(ξηρά τροφή) έχουν υποκαταστήσει πλήρως τον κλασικό τρόπο διατροφής με άχυρο και χόρτο και για αυτό η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών προμηθεύονται αυτό το είδος τροφών από τα Pet-καταστήματα .
Τα λαχανικά αποτελούν επίσης συμπληρωματικό στοιχείο της διατροφής.
Προτιμούνται εκείνα τα λαχανικά που έχουν σκουρόχρωμα φύλλα, όπως το μαρούλι, τα ραδίκια, η ρόκα. ο μαϊντανός. Κατά την χορήγησή τους πρέπει να εισάγονται σταδιακά από τον έκτο μήνα της ηλικίας, σε μικρές ποσότητες και κατά προτίμηση σε ποικιλία λαχανικών και όχι μονομερώς από το ίδιο λαχανικό .Τα φρούτα- λιχουδιές αποτελούν ειδική κατηγορία τροφών που πρέπει να χορηγούνται σαν λιχουδιές και ποτέ σε μεγάλες ποσότητες διότι τα κουνελάκια ρίχνονται στο φαγητό με ασυγκράτητη λαιμαργία και χωρίς σταματημό, με άμεσο επακόλουθο ανεπιθύμητη πάχυνση.
Ανάμεσα στην μεγάλη ποικιλία φρούτων που υπάρχουν στη χώρα μας πρέπει να προτιμούνται ως τα πλέον ενδεδειγμένα: Τα μήλα χωρίς τους σπόρους, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα καρώτα και το καρπούζι-ιδιαίτερα η φλούδα του, που την ροκανίζουν με μεγάλη λαιμαργία.
Στο εμπόριο διατίθενται ειδικές- παρασκευασμένες λιχουδιές για κουνέλια που περιέχουν φρούτα και λαχανικά και υποκαθιστούν έτσι τα νωπά. Επίσης διατίθενται οι αποκαλούμενες υψιθερμιδικές συμπληρωματικές τροφές (με υψηλή ενέργεια και πρωτεΐνη ) για να χορηγούνται σε μικρές ποσότητες (5γραμμάρια περίπου ανά 100 γραμμάρια σωματικού βάρους του κουνελιού ) σαν συμπλήρωμα στο προαναφερθέν βασικό σιτηρέσιο( άχυρο, σανός τριφυλλιού )και είναι διαφοροποιημένες ως προς την σύνθεσή τους ανάλογα με το στάδιο της ηλικίας του ζώου (πρώτη ηλικία απογαλακτισμού, ανάπτυξη, συντήρηση).
Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι τα κουνέλια ζουν σε «κατ'οίκο περιορισμό»με συνέπεια να διατρέφονται με ό,τι κάθε φορά έχει στη διάθεση του ο «αφέντης. Όμως ένα τέτοιο τάισμα είναι εσφαλμένο και ελλειμματικό σε πολλά θρεπτικά συστατικά. τα οποία δεν υπάρχουν ούτε στο άχυρο, ούτε στο σανό του τριφυλλιού, ούτε στα φρούτα και στα λαχανικά.. Αυτά τα συστατικά έρχεται να καλύψει η διατροφική επιστήμη με την παρασκευή ειδικών από όλα τα ειδικά καταστήματα.
Όμως «ως εδώ και μη παρέκει» γιατί ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Αν πράγματι θέλεις να ταΐσεις σωστά και οικονομικά πρέπει να αναζητήσεις την σωστή καθοδήγήση. Εάν επιμείνεις θα την βρεις. Δεν πρέπει όμως ποτέ να χορηγείται στα κατοικίδια κουνελάκια με κανένα τρόπο και κανένα είδος από τις τροφές των παραγωγικών κουνελιών (παραγωγή κρέατος), οι οποίες είναι γνωστές με την γενική ονομασία «κουνελίνη».
Ο λόγος είναι ήδη γνωστός και πολύ απλός :
Η χορήγηση τέτοιων τροφών συντελεί ώστε τα ζώα να μεγαλώνουν γρήγορα και να παχαίνουν υπερβολικά.Δεν πρέπει επίσης να χορηγείται για διατροφή κανένα από τα είδη : καλαμπόκι, ντομάτες, σπόροι μήλων, λάχανο, φασόλια, αρακά, πατάτες, παντζάρια, κρεμμύδια, ξηροί καρποί, σοκολάτα, γλυκά.

Συμπερασματικά,

Η διατροφή του κουνελιού αποτελείται από:
1.ξηρά τροφή (pellets)
2.φρέσκο άχυρο
3.φρέσκα λαχανικά
4.Νερό.
5.Λιχουδιές.
Εδώ συμπεριλαμβάνονται κυρίως τα φρούτα αλλά και οτιδήποτε άλλο που δεν ανήκει στα παραπάνω, τα οποία πρέπει να χορηγούνται σε πολύ μικρές ποσότητες ή και καθόλου.
H ξηρά τροφή: πρέπει να πληροί τις βασικές διατροφικές προδιαγραφές σύμφωνα με τις οποίες οι πρωτεΐνες με κανένα τρόπο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 18%, αλλά και να μη είναι λιγότερες από το 15%, ενώ οι κυτταρίνες πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ του 18 έως 24% Πάντως ο έχων την επιμέλεια και την φροντίδα του κουνελιού πρέπει να απομακρύνει καθημερινά από την ταγίστρα τα υπολείμματα της προηγούμενης ημέρας διότι με την πάροδο του χρόνου αυτά τα περισσεύματα καθίσταται παίρνουν την δυσοσμία που αναδύεται από τα κόπρανα του κουνελιού με τελικό αποτέλεσμα αυτή η δυσοσμία να καθιστά την τροφή απωθητική.
Το άχυρο: χορηγείται κατά βούληση επί 24ώρου βάσεως με την επισήμανση ότι πρέπει να ανανεώνεται συχνά για να είναι πάντοτε φρέσκο. .
Τα λαχανικά: Συνιστάται να χορηγείται ποικιλία από διαφορετικά λαχανικά, κυρίως με σκούρα πράσινα φύλλα αλλά και διαφορετικά χρώματα σε πολύ μικρές ποσότητες...
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ:
-Από τη γέννηση του κουνελιού και μέχρι την 3η εβδομάδα της ηλικίας :
Μόνο θηλασμός- μητρικό γάλα
-Από την 3η ως 5 εβδομάδα:
Θηλασμός, λίγο σανό μηδικής (άλφα-άλφα) και
μικρή ποσότητα ξηράς τροφής για εθισμό.
-Από 5η ως 7 εβδομάδα:
Θηλασμός
κατά βούληση μίγματος σανού-μηδικής. .
κατά βούληση ξηρά τροφή.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Στη προηγούμενη παράγραφο έχει ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ότι «η ξηρά τροφή δεν πρέπει να περιέχει καθόλου σανό μηδικής (άλφα-άλφα)» ΚΑΙ εδώ συνιστάται ανεπιφύλακτα.
Προφανώς πρόκειται για αντίφαση που γίνεται κατανοητή αν λάβουμε υπόψη ότι:
Η μηδική είναι ο μοναδικός σανός που προτιμούν όλα τα φυτοφάγα ζώα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους διότι είναι το πιο εύγεστο και πιο εύπεπτο χόρτο από κάθε άλλο είδος τα σανού.
Χορηγείται λοιπόν ο πιο εύγευστος σανός κατά τις πρώτες μέρες της ηλικίας των ζώων για να αυτά τα άπειρα ζωάκια όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κατανάλωση φυτικών ινών, οι οποίες αποτελούν βασικής σημασίας για τη υγεία τους θρεπτικό στοιχείο. Εξ άλλου στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τα κουνελάκια καταναλίσκουν ασήμαντες ποσότητες όπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μεγαλώσουν ή να παχύνουν από τόσο μικρές ποσότητες σανού μηδικής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος που εμφωλεύει στη μηδική είναι ένας και μόνο :ότι δηλαδή με την μεγάλη του νοστιμάδα «ξετρελαίνει» τα μεγάλα κουνελάκια αποτέλεσμα να «πέφτουν με τα μούτρα» στο φαγητό. Ως γνωστό πολλή και θρεπτική τροφή βαραίνει και παχαίνει κάθε ζωντανό οργανισμό.
-Από 8η εβδομάδα ως τον 8ο μήνα:
Σταδιακή αντικατάσταση της μηδικής με την κατά βούληση χορήγηση μείγματος άχυρου και σανού τριφυλλιού.
Απεριόριστη ξηρά τροφή (ειδικής για αναπτυσσόμενα ) .
- Από 12 εβδομάδα και μετά:
Μπορεί να γίνει σταδιακή εισαγωγή λαχανικών σε πολύ μικρές ποσότητες εφόσον φυσικά υπάρχει χρόνος και όρεξη για καθημερινή χορήγηση βάσει συγκεκριμένου προγράμματος και όχι χορήγηση κατά το κέφι όποτε γουστάρει ο χορηγός. διότι απότομες αλλαγές στο τάισμα και την τροφή προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στο πεπτικό σύστημα που έχουν σαν συνέπεια μη ιάσιμες διάρροιες και αιφνίδιους θανάτους.
- Από τον 8ο μήνα έως και ενός έτους :
Κατά βούληση χορήγηση μείγματος άχυρου και σανού κυρίως timothy ή άλλου είδους εκτός μηδικής.
Περιορισμός της ξηράς τροφής στο 1/2 του φλιτζανιού για κάθε 2.8 κιλά ζωντανού βάρους.
Σταδιακή αύξηση ημερησίας ποσότητας λαχανικών μέχρι να συμπληρωθούν δυο(2) φλιτζάνια (κομμένα λαχανικά) για κάθε 2,8 κιλά ζ. βάρους.
Η ημερησία ποσότητα φρούτων να κυμαίνεται μεταξύ των 35 έως 60 γραμμάρια. Αυτή η διακύμανση έχει σχέση με την διαφορετική ποσότητα θερμίδων που έχει κάθε είδος φρούτου σε κάθε γραμμάριο ..
-Από το 1ο έτος μέχρι το 5ο έτος :
Χορήγηση μείγματος άχυρου και άλλων ειδών σανού (κυρίως timothy)..
Περιορισμός της ξηράς τροφής στο 1/4 έως 1/2 φλιτζάνι για κάθε 2.8 κιλά ζώντος βάρους για λόγους δίαιτας(αποφυγή υπερβολικού βάρους).
Κομμένα λαχανικά μέχρι και δυο φλιτζάνια ανά 2.8 κιλά ζωντανού βάρους.
Φρούτα : 30 έως 60 γραμμάρια την ημέρα.
- Στα υπερήλικα και ασθενικά και αδύνατα κουνέλια :
Εδώ μπορεί να δοθεί κατά βούληση σανός μηδικής διότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πρόσκτησης υπερβολικού βάρους. Απεναντίας ενθαρρύνουμε το ζώο να φάει περισσότερο με την ελπίδα ότι θα αποκτήσουν κάποια γραμμάρια παραπάνω. -Κατά βούληση ξηρά τροφή .
Περιορισμένες ποσότητες λαχανικών (2 φλιτζάνια) και φρούτων (έως 60 γραμμάρια) για κάθε 2.8 κιλά ζωντανού βάρους.
ΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ.
ΩΣ ΟΡΓΑΝΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ,
ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
To παιχνίδι και η συνεχής απασχόληση είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να αποτελούν το βασικότερο κομμάτι της καθημερινής ζωής για κάθε κατοικίδιο κουνέλι. Αν λείψει η κίνηση και η ευχάριστη απασχόληση που εξασφαλίζονται μόνο με το συνεχές παιγνίδι, το «φυλακισμένο» ζωάκι με την πάροδο του χρόνου θα αρχίσει να υποφέρει από υπερβολική ανία με τελική συνέπεια να ξεσπά σε απρόβλεπτες συμπεριφορές και ανεπιθύμητες καταστροφές. Θα πρέπει όμως να καταστεί γνωστό ευθύς εξ αρχής ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος παιγνιδιού και τούτο διότι η κινητική δραστηριότητα διαφέρει από κουνέλι σε κουνέλι λόγω του διαφορετικού χαρακτήρα του κάθε ζώου.
Τα ζώα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία στις κινήσεις τους. Αρέσκονται δηλαδή να τρέχουν, να κρύβονται, να σκάβουν, να σκαρφαλώνουν, να σκίζουν και να πετούν διάφορα αντικείμενα. Το κάθε ένα διαλέγει τα δικά του χόμπι, ένα-δύο το πολύ και όχι πολλά ή όλα τα παραπάνω. Πάντως δεν έχουν απαιτήσεις για ακριβά ή δισεύρητα παιγνίδια αφού βουλεύονται με αντικείμενα πάμφθηνα ή με χωρίς καμία εμπορική αξία .
Τέτοια παιγνίδια μπορεί να είναι: μπαλάκια με κουδουνάκια, κουδουνίστρες παιδικές, περιοδικά, χάρτινα κιβώτια- κουτιά για να κρύβονται, διάφορα ρολά χαρτιού- υγείας, κουζίνας-για να μασούν, ευρύχωρα κουτιά γεμάτα άμμο με τα οποία παρέχεται παρέχουν ή δυνατότητα να σκάβουν ή να φτιάχνουν στοές για μέσα στις οποίες αρέσκονται να διαβιώνουν.
Φυσικά αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος να ασχοληθεί κανείς με το δικό του κουνελάκι πολύ γρήγορα και με μεγάλη ευχαρίστηση θα διαπιστώσει ότι ύστερα από μια σχετικά μικρή εκπαίδευση το κουνελάκι θα αρχίσει να ανεβαίνει στον ώμο του, να κρύβεται, να παίζει κυνηγητό , να πηδάει εμπόδια και να υπακούει ακόμα και σε διάφορες εντολές.
Πολλές οικογένειες παρότι στην αρχή προβαίνουν με μεγάλο ενθουσιασμό στην αγορά ενός κουνελιού γρήγορα αναζητούν τρόπο για να απαλλαγούν από την παρουσία του διότι προκαλεί αναστάτωση μέσα στο σπίτι με το να μασάει ό,τι βρει μπροστά του (έπιπλα, καλώδια ) διότι δεν έχουν υπόψη τους ότι αυτή η τόσο ενοχλητική συμπεριφορά οφείλεται στην ανυπαρξία χώρου ειδικά διασκευασμένου για να παρέχεται η δυνατότητα να παίζει.
Δεν θα ήταν υπερβολή να επισημανθεί ότι η συμμετοχή του παιγνιδιού στην ομαλή διαβίωση του είναι της ίδιας αν όχι μεγαλύτερης σπουδαιότητας και σημασίας με την παροχή μιας ορθολογικά ισορροπημένης διατροφής.
Πρέπει να γίνει κοινός τόπος πλέον για κάθε κάτοχο: Αν το κουνέλι δεν έχει παρέα άλλο κουνέλι , για να συμβιώνει μαζί του, γρήγορα θα βαρεθεί την μονοτονία και την ρουτίνα για να καταληφθεί από το συναίσθημα της απομόνωσης ,το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην ανία, την κατάθλιψη ή και στο άκρως αντίθετο, την υπερδιέγερση και την καταστροφική μανία.
Δεν αρκείται λοιπόν στον άνετο ύπνο και στο καλό φαγητό. Είναι γεννημένο να επιζητά συνεχή δημιουργική απασχόληση ακόμη και στις περίπτωση που έχει γεράσει ή πάσχει από κάποιο είδος αναπηρίας. Το υγιές και ενεργητικό κουνελάκι δεν έχει ποτέ του σταματημό.
Είναι λοιπόν προφανές ότι αυτή η απασχόληση κρατά αυτά τα θαυμάσια κατοικίδια ζώα σε διαρκή πνευματική διέγερση σε αντίθεση με την γενικευμένη απραξία, η οποία προκαλεί μια παρατεταμένη ανία (πνευματικό λήθαργο) ή καταστροφικό παροξυσμό
Πέραν τούτων αυτή η δημιουργική απασχόληση είναι αναγκαία όχι μόνο για την πνευματική ισορροπία αλλά και για την σωματική άσκηση τους –σαν να λέμε «νους υγιής εν σώματι υγιές». Για αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία αντικειμένων πάνω στα οποία θα πηδούν, θα σκαρφαλώνουν ή θα «χώνονται» κάτω από αυτά, θα σκάβουν ή θα δαγκώνουν.
Αν δεν καλυφθούν έγκαιρα αυτές οι ζωτικές ανάγκες τότε η συνεχής ακινησία αλλά και η υπερκατανάλωση τροφής –αφού τα ζώα δεν έχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο- έχουν σαν αποτέλεσμα την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, χαρακτηριστικά τελείως ανεπιθύμητα .
Ψυχοπνευματική τόνωση και ισορροπία, σωματική άθληση και σωματικό σφρίγος είναι οι πιο απαραίτητες προϋποθέσεις για την φυσιολογική ζωή των κατοικίδιων κουνελιών. Αυτές οι ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ με ένα και μοναδικό τρόπο κατακτούνται και εξασφαλίζονται, το ΣΥΝΕΧΕΣ παιχνίδι.
Οι κάτοχοι κουνελιών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΠΑΙΧΝΙΔΙ σαν κίνηση και άθληση και τα ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ ως όργανα γυμναστικής και απασχόλησης δεν είναι μόνο ευεργετικά για τη υγεία και ήρεμη διαβίωση των ζώων αλλά και για τα ίδια τα αφεντικά αφού με την παρουσία τους αποφεύγεται η πρόκληση ζημιών στα έπιπλα του σπιτιού.
Ωστόσο πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη ότι ούτε το παιγνίδι, ούτε τα παιγνίδια-εργαλεία είναι πανάκεια. Όταν δηλαδή παρέχονται σε αφθονία, αυτή η αφθονία δεν συνεπάγεται και ήσυχη συνείδησή οπότε ξεμπερδεύομε. Και τούτο διότι υπάρχουν κουνέλια που δεν βγαίνουν από τα κλουβιά τους είτε επειδή δεν ασχολείται κανένας μαζί τους ή επειδή επιζητούν την συντροφιά ενός άλλου κουνελιού. Αυτά τα αδιάφορα στη παρουσία παιγνιδιών κουνέλια μόλις βρουν την κατάλληλη ευκαιρία επιδίδονται με μανία στο καταστροφικό τους χόμπι.
Τούτο σημαίνει ότι ο κάθε κάτοχος του κουνελιού πρέπει να διαπιστώνει με τα μάτια του ότι το ζωάκι του είναι απασχολημένο με άσκηση, με παιγνίδι, με παιχνίδια και κοινωνική εν γένει επαφή.
ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ:ΝΑ «ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ» ΚΑΤΙ... ΣΥΝΕΧΩΣ
Τα κουνέλια χρησιμοποιούν ένα μέρος από τα προσφερόμενα παιχνίδια για να καλύπτουν και μια άλλη φυσιολογική τους συμπεριφορά : την ακατάπαυτη ανάγκη να ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ κάποιο αντικείμενο. 
Οι αργόσχολοι έχουν ανάγκη να παίζουν το κομπολογάκι τους, τα κουνέλια αρέσκονται να ροκανίζουν ειδικές πέτρες και παιγνίδια από φυσικό –ακατέργαστο ειδικό ξύλο. Πέραν τούτου το ροκάνισμα είναι απαραίτητο και για την τριβή των δοντιών , αφού ως γνωστόν τα δόντια τους μεγαλώνουν συνεχώς και καθόλη την διάρκεια της ζωής τους και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να σταματήσει το υπερβολικό τους μεγάλωμα εκτός από την συνεχή τους τριβή

Βασίλης Γκάρτζιος

Однако его удивление было не настолько сильно, чтобы забыть обычаи гостеприимства.

В равнинах "Видео кино про секс"была та же свобода, что и в бескрайнем, "Скачать виньетку для фотошоп"изменчивом море, но они не грозили поглотить тебя в своей пучине.

Через "Скачать игру фрилансер"полчаса, после обеда кто-то заметил, что из комнаты охраны пропало ружье.

Ты должен пойти туда, где будешь в безопасности.

Эльф дал пинка маленькому негодяю, "Скачать детские клипарт"отшвырнув в середину чешуйчатого кактуса, который рухнул с чмокающим звуком.

Мак вытер губы и "Каста неприкасаемых скачать"обвел глазами шатер, ища место, где он мог бы вздремнуть.